tisdag 17 december 2013

Min väg till PIL: Begåvningstest och levnadsbeskrivning


Jag har fått relativt många frågor om PIL, om jag pluggade till det, hur det var, vilken typ av frågor som kommer och så vidare, så jag tänkte att jag skriver om min egna väg till PIL. Detta ska inte ses som någon guide utan är snarare min berättelse om mina erfarenheter med PIL. Jag har aldrig gjort nämnvärt många IQ-test eller liknande och är ganska ofamiljär med hela upplägget som begåvningstestet på PIL är uppbyggt på. Förutom några sporadiskt gjorda uppgifter i gamla Illustrerad Vetenskaps tidningar i doktorns väntrum kommer jag faktiskt inte ihåg att jag gjort något prov alls på just det... Jag har skrivit PIL två gånger, första gången gick det förvånansvärt bra enligt mig själv, det räckte dock inte till en plats till nästa steg, intervjuerna. Andra gången gick det bättre, jag tror det till stor del berodde på att jag dels hade skrivit PILs begåvningstest en gång innan och förstod både upplägg och tillvägagångssätt. Andra faktorn som påverkade var studierna inför högskoleprovet vilket jag hade lagt två seriösa terminer på sen innan. Jag tror dels att HP hjälpte mig med tidspressen, jag vet hur lång tid jag bör lägga per uppgift och jag vet också när det är dags att släppa en tankenöt och gå vidare i provhäftet, en mycket viktig del under PIL som innehåller många av dessa tankenötter.

PIL-testet har 48 uppgifter (på en timmas provtid) varav de är disponerade så att uppgifterna successivt blir svårare och svårare allteftersom uppgifterna passerar en. PIL-frågorna kan också liknas NOG-uppgifter till viss del då de oftast är mer komplicerade skrivna än vad själva kontexten egentligen innebär, försök att läsa frågan. Jag försökte att läsa frågorna mellan raderna, och det hjälpte mig bra. Kanske är det en enkel SVT (sträcka, hastighet, tid) uppgift egentligen? Jag disponerade mer tid på de 30 första uppgifterna, detta eftersom det dels är runt 30-strecket som poängmarginalen för intervjuplats har landat på och att uppgifterna när man närmar sig nr 40 blir märkbart svårare. Jag hade ca 15 min kvar när jag passerade uppgift 30 och då hade jag svarat på flera som jag var rätt säker på, kanske skulle det annars vara några enkla poäng som jag skulle missat om jag hade stressat igenom provet? Jag gissade på de 5-8 sista, de hann jag helt enkelt inte med, vilket leder mig osökt in på svarshäftet för de som är intresserade av det. Svarsblanketten ser ungefär ut som högskoleprovet, där det är ovaler som du ska fylla i. För övrigt är svarshäftet anonymiserat med en kod som du får vid kallelsen.

Åter till tiden innan provet. Som sagt gav mig HP en bra grund att stå på inför provet, vilket jag är tacksam för. Jag har för mig att första provet dock hade en uppgift som behandlade derivering, en idé kan därför vara att friska upp deriveringsregler och även sannolikhetslära (t.ex. Ulla har ett halsband med X pärlor varav en väger olikt de andra, hur många pärlor måste hon minst väga för att få reda på vilken pärla som har annorlunda vikt?). En idé kan nog också vara att helt enkelt friska upp lite djupare matematikkunskap än vad HP kräver, vilket jag gjorde.

För att förbereda mig ytterligare kollade jag också igenom PIL-sammanfattningen som finns på HPGuidens dropbox. Den var bra för att komma in i tänket, men inte så matnyttig när det gäller uträkningar utan mer förklarande för de som redan skrivit provet. Detta är dock bra enligt mig, jag kommer inte heller att skriva några uppgifter eller svar i denna text, utan endast hur jag handskades med provet i sig. Detta är dels för att jag tycker att resterande provdeltagare ska ha samma utgångspunkt  som dig, och dels för att frågorna inte är mina att läcka. Jag kan dock rekommendera att göra diverse IQ-test som finns. Dels som jag nämnde innan i Illustrerad Vetenskap, men ditt Bibliotek en säkert en uppsjö av olika IQ-testböcker eller tidningar, vilkas avdelning jag utnyttjade flitigt. Det finns även diverse appar att ladda ner för IQ-test och säkerligen en massa uppgifter på internet, både på engelska och svenska för den som önskar. Jag la inte fokus på att försöka hitta faktiska uppgifter som skulle finnas eller hade funnits på provet utan fokuserade helt enkelt på att försöka komma in i tänket genom att ingående gå igenom en stor del IQ-uppgifter.

Dagen är disponerad så sätt att registreringen börjar på morgonen varav det därefter är genomgång av dagen och de olika testdelarna. Testet är en timma och innan levnadsbeskrivningen startar är det toalettpaus, där du dock inte får lämna salen du sitter i. Ta tillvara på pausen, du vinner på att röra på dig. Drick vatten, ät macka eller frukt. Drick inte energi- eller sockerrika drycker om du inte är van vid det och tycker att det ger dig mer energi. Jag dalar stenhårt på sånt och undviker därför det. Jag satt också väldigt långt bak i salen båda gångerna då de i min sal (Skrivsalen) öppnade dörrar där och släppte in mycket behövlig luft!

Din levnadsbeskrivning ska innefatta en beskrivning av dig själv, ditt liv nu, din bakgrund, och en kortfattad beskrivning om varför du vill bli läkare. Tänk på att du inte har så många sidor på dig (tre tror jag med relativt stort radavstånd), välj och vraka, vad är det som har påverkat just dig och vad är det för livserfarenheter som du har som kan påverka dig i din framtida yrkesroll? Jag såg det här som ett tillfälle att släppa lösa trådar där jag hoppades att intervjuaren skulle vilja veta mer (vilket senare kunde ses som någorlunda lyckat). Jag var också relativt transparent i min levnadsbeskrivning, tänk på att det är läkare eller lärare på läkarprogrammet du ska intervjuas av och att dom bör ha full insikt i vad sekretess och tystnadsplikt innefattar om du känner att det är känsligt att utelämna dig själv.

Jag vet att det är en ”wall of text här” och tänkte slutligen sammanfatta mig:

 • Plugga till högskoleprovet eller gör uppgifter på tid för att lära dig tidsdisponering
 • Fräscha upp lite matematikkunskaper för C/D-kurserna
 • Ta med dig någonting att äta i pausen, drick vatten/annat under dagen och rör på dig när tillfällen ges
 • Sitt nära ett fönster eller en dörr som du tror att dom kommer öppna för vädring i pausen
 • Disponera mer tid på de första 30 uppgifterna, mindre på de 18 sista (om du har svårt för/är ovan vid typiska IQ/logikfrågor, detta är dock verkligen olika från person till person)
 • Öva upp logiktänket genom att göra liknande uppgifter innan
 • Ha din levnadsbeskrivning klar för dig, lär dig disponeringen utantill
 • Ta det lugnt och se PIL som ytterligare en rolig chans till antagning istället för ett måste!


2 kommentarer:

 1. Halloj! Jätteintressant och hjälpsamt! Jag har förstått det så att de väljer vilka som får komma till det första testet utefter högskoleprovsresultat. Vet du hur mycket poäng man bör ha fått ungefär? :)

  SvaraRadera
 2. Hej! Det är lite oklart exakt hur mycket man behöver på HP för att bli garanterat kallad till PIL, siffran jag har hört är 1.4 däremot har de med 1.15-1.2 blivit kallade så det verkar vara någon form av lottning vid lägre resultat. Ska tillägga att siffrorna ej är officiella! Lycka till!

  Hälsningar,
  Josefine

  SvaraRadera